lørdag 25. juli 2015

Kirkejakt langs E134

Det kom en ide i mitt hode om hvor mange kirker jeg kunne finne langs E134. Denne Europaveien starter i Drammen, og ender i Skudeneshavn på Karmøy. Fra Røldal til Karmøy hadde jeg aldri kjørt, så dette ble litt kjente og litt ukjente veistrekninger.

Værmeldingen tilsa at en tirsdag skulle være brukbar til en slik tur. Telemark er kjent trase, og jeg fikk med meg noen nye kirker. For noen år siden gikk jeg Pilegrimsleden fra Seljord til Røldal. Vi besøkte mange kirker, og fikk kirkekaffe flere steder. Denne strekningen ble derfor en mimretur for meg. Spesielt fra Mjonøy, der jeg lå på en smal benk, det ble lite søvn.

Tilfeldigheter ville at jeg fikk en hytte å overnatte i underveis. Selv om Vinje var litt tidlig på strekningen, ble jeg tilbudt en hytte der. Hyttoman som jeg er, takket jeg ja, og fikk en rolig ettermiddag, kveld. Et besøk til Ravnejuv ble det også, der jeg ikke hadde vært på 30 år. Skummelt. Og rjomegraut på Mjonøy smakte nydelig.

Neste dag kjørte jeg over Haukeli, mye snø. Heldigvis var veien åpen over Dyreskar. Det er alltid en opplevelse å kjøre der. Ned til Røldal, der jeg fikk kjøpt Ekte Geitost, heldige meg. Videre over fjellet nesten til Odda, der veien gikk mot Haugesund. Kom raskere ned til fjorden enn jeg hadde trodd. Fine veier, men mye trafikk. Noe veiarbeid, det blir det vel aldri slutt på...

Kom meg gjennom Haugesund, og brua over til Karmøy. Har vel aldri passert så mange bommer på så kort tid. Er spent på bompengeregningene, er det nødvendig ?? Ut til Skudeneshavn, der jeg parkerte. Tok en liten byvandring i den gamle delen av byen. Spiste nydelig fiskesuppe, før jeg dro tilbake langs østsida av øya. Veien gikk plutselig under havet, og vips så var jeg utenfor Haugesund, og på vei mot Sauda.

Det finnes 18 Nasjonale Turistveier, og ved Ropeid kom jeg inn på Ryfylkeveien rv 520 , som er en del av denne turistveien. Flott å kjøre innover Saudafjorden mot Sauda. Vegvesenet har gjort en kjempejobb for turistene. Mye betongelementer, men flott utforming. Selv om det var midt i ferietid, var det merkbart lite trafikk. Kanskje fordi det nå var sen ettermiddag. Jeg fant aldri noe sted å overnatte, så jeg valgte å kjøre så lenge jeg greide før jeg sovnet. Det plaskregnte da jeg tok fatt på Røldalsfjellet opp fra Sauda.En fantastisk spennende oppstigning.

Temperaturen sank til 3,5 grader, så jeg torde ikke ligge på fjellet, i tilfelle det skulle begynne å snø. Da lysene skimtes i Røldal , stoppet jeg på en veglomme, og sov der noen timer. Kjørte hjemover, og var hjemme kl 08.00.

 Dyreskar på Haukeli
 Er det håp ??
 Langfoss
 Veldig mange blå kraner !!
 Ved Svandalsfossen

 Fra Almannajuvet opp fra Sauda, her var 'gruveveien' stengt på grunn av fare for ras, og ikke tror jeg at jeg ville gått der !!! uansett..
 Høye brøytekanter på Røldalsfjellet....
E134 er angivelig 420 km. Jeg kjørte jo litt mer, siden jeg først kjørte Skien til Drammen, og tok en annen vei tilbake til Røldal, og Seljord til Skien. Det ble for meg en tur på 1001,6 km. Det kan absolutt anbefales. Jeg fant 34 kirker, og var fornøyd. Det er sikkert mange flere, men det var de som hadde skiltanvisning fra veien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar